Bağımsız Mikrofon – Hero Concept

Merhabalar! Bugün bir röportaj ile daha beraberiz. Bu sefer konuğumuz çok uzaklardan değil, ülkemizden. Doughlings isimli mobil oyunlarıyla çok iyi bir çıkış yakalayan Hero Concept’ten Serkan Özay sağ olsun Bağımsız Mikrofon’un sorularını yanıtladı. Haydi röportaja!

Sizce bağımsız diye çevirebileceğimiz “Indie” oyunlar Türkiye’de ne kadar popüler?

Bir ülkede indie oyunların popülerliği o ülkedeki alt kültürün ne kadar yerleşmiş olduğuyla orantılıdır. Son 10 yıldır TV ve sinemada alt kültüre mal olmuş temaların yaygınlaşmasından önce alt kültür ülkemizde sadece üniversite ortamına erişimi olan ve İngilizce bilen küçük bir kitleye aitti. Şimdilerde kitle genişledi, ancak henüz indie piyasanın değerini bilecek ve takibe alacak kadar bilgi birikimi ve bilince sahip değiller. Ama gelişecek umarım…

Türk “Indie” oyun sektörü sizce ne durumda?

Çok iyi işler çıkarma potansiyeli olan birçok oluşum var. Aralarında olmaktan gurur duyuyorum ve hepsini heyecanla takip ediyorum. Ama işin medyasından yeteri kadar alabildiklerini düşünmüyorum. Şimdi, elbette destek kayıtsız şartsız olmamalı. Kötü projelere “Heyyooo yerli oyun! Asın bayrakları asın!” diye yaklaşmak doğru değil. Fakat el üstünde tutulması gereken pek çok projenin medyada esamesi bile okunmuyor. Medya derken öyle ana akım Hürriyet, Milliyet falan demiyorum ha! Bildiğimiz alt kültür medyası. Hani artık herkesin alt kültür sitesi var ya? Onlardan…

“Hero Concept” kimdir, nedir?

Hero Concept, oyun geliştirme konusunda deneyimli bir avuç insanın kurduğu bir indie oyun şirketi. Belli noktaya kadar getirilmiş 3 farklı projemiz ve önümüzde birkaç yıl için yol haritamız var. Doughlings ile başlangıç yaptık, ancak diğer oyunların tür ve tarzları birbirinden çok farklı. Sektörde önümüzün açık olmasını umuyor ve geceli gündüzlü çalışıyoruz.

Bir süre önce mobil platformlara çıkan Doughlings’i diğer konsollara port ediyorsunuz. Bir oyunu port ederken yaşanan en büyük zorluk nedir?

Oyunun uyumlulukla ilgili pek bir sorunu olmadı, zira Doughlings aslında bir PC oyunu olarak tasarlanmış ve yazılımına başlanmıştı. Ancak önce mobil piyasaya çıkma kararı aldığımız için PC versiyonunun hiç ihtiyacı olmayan uygulama içi satın alma mekanikleri eklemek zorunda kalmıştık. Şu anda o modülleri sökerek gerçek arcade deneyimini sunuyoruz. Zorluk işin bürokratik tarafında yatıyor. Zira konsol platformlarında protokoller çok zorlayıcı. Neyse ki hepsinde onay sürecini atlatmayı başardık. Doğru oyuncu kitlesine ulaşabildiği takdirde projenin büyük potansiyeli olduğuna inanıyoruz.

Türkiye’de bir oyun geliştirici olmanın en büyük zorluğu nedir?

Çok bilmişler ve bazı köşeleri tutmuş yetersiz kimseler.

Indie Avcısı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Tematik oluşumlara her zaman sıcak bakar ve desteklerim. Indie Avcısı da bu tanıma gayet güzel uyuyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

%d blogcu bunu beğendi: